top of page
Search
  • Writer's pictureAybuke Sahin

Instagram Hesabının Çalınmasını Nasıl Engellersin?

Instagram hesabınızı 5 adımda güvenli hale getirin.



Hangi telefon numarası ve e-posta ile Instagram’a kayıt olduğunuzu NOT EDİN.

Telefon notları, excel, drive ya da bakkal defteri ya da ne olursa olsun, Instagramınızın bağlı bulunduğu numarayı ve e-postayı not edin. Çoğu kişi hesabını açıyor ve numara ve e-postayı unutuyor. Hesabınızla ilgili tüm yenilikler, gelişmeler telefon ya da e-postanıza gelir. Dijital kimlik doğrulamanın ilk yolu telefon numaranız ve e-postanızdır.


Yani şöyle düşünün, yeni bir instagram hesabı açtınız. Kendi telefon numaranıza kayıtlı başka bir hesap olduğu için arkadaşınızın numarasını verdiniz. Arkadaşınızla aranız bozuldu ya da arkadaşınız numarasını değiştirmek zorunda kaldı. Ve sizin hesabınız o telefonda kaldı. Eğer bu numarayı değiştirmeyi unutursanız işiniz zorlaşır. Kimlik doğrulamak için daha resmi yollardan başvuru yapmanız gerekir.


Şifrenizi Kimseyle Paylaşmayın

Çok basit bir önlem gibi gelebilir ama en önemlisi bu. (Sevgiliniz/kankanız kim isterse vermeyin. Bu zaten çok temel :) Şifrenizi paylaştığınız kişiler kötü niyetli olarak kullanmasa da, sizin şifrenizle giriş yaptığı uygulamalardan hesabınızın çalınmasına sebep olabilirler.



Instagram'la Giriş Yaptığınız Uygulama ve Sitelere Dikkat Edin

Hesapların çalınan kullanıcıların önemli bir kısmı bu adımı unutuyor. Takipçi artırmak için Instagram kullanıcı adı ve şifresi ile malum uygulamalara kaydoluyorlar. Size takipçi artıracağını vaat edip hesabınızın giriş bilgilerini çalan bu uygulamalar, sizin adınıza paylaşım yapıp, istemediğiniz gönderileri beğenmenizi sağlıyor. Fake takipçi ve beğenilerin bir kısmı bu yolla elde ediliyor😉 Hesabınızı yeniden kullanmak istediğinizde kullanıcı adınızın değiştiği, böyle bir kullanıcının olmadığı uyarısını alıyorsunuz. Lütfen Instagram kullanıcı adınız ve şifrenizle giriş yaptığınız sitelere dikkat edin ve şifrenizi güvenilir olmayan kişi ve uygulamalarla paylaşmayın.




İki Faktörlü Kimlik Doğrulamasını Açın

Tek instagram hesabı olan; 1 telefon 1 tablet ve 1 tarayıcıdan(bilgisayar/telefon tarayıcısı) kullanan birini düşünelim. 3 farklı cihazda Instagram hesabı açık. Bu kişi İki faktörlü doğrulamayı açtığında, güvenli cihazları dışından giriş yapıldığında bu kişiye e-posta ve SMS gelir. Ve giriş yapanın o olup olmadığınız teyit edilir. Bu yöntemlerde hesabına yine de erişemezse, giriş yapabileceği yedek kodlar verir. Ki bu kodlar gerçekten çalışır.


Google Authenticator Kullanın

Zaten bunu yapsaydınız muhtemelen hesabınız çalınmazdı. Bu uygulama hesabınıza güvenle giriş yapabilmeniz için unique kodlar üretir. Kodu 30 saniye içinde kullanmazsanız kod geçersiz hale gelir. Facebook, Instagram, Twitter hesabınıza giriş yaparken bu uygulamayı açıp, size özel kodla giriş yaparsanız hesabınızın güvenlik seviyesini artırabilirsiniz.




6 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page